Welk onthardingszout kies je het best?
Hard water heeft een negatief effect op je leidingen en elektrische toestellen. Het zorgt er onder meer voor dat je jouw toestellen sneller moet vervangen, dat je energieverbruik hoger ligt en dat je zelfs meer zeep moet gebruiken. We hoeven je vast niet meer te overtuigen dat een waterontharder zijn investering dubbel en dik dan waard is. Maar wat vaak onderschat wordt, is dat de goede werking van zo’n toestel staat of valt met het zout dat je ervoor gebruikt. Wij helpen je het beste onthardingszout te kiezen.
Wat is hard water?
Voor je overgaat tot de aankoop van een waterontharder en onthardingszout, moet je eerst begrijpen wat hard water precies is. Hard water is water dat te veel kalk (calcium en magnesium) bevat. Door die overmatige kalkafzetting zullen je leidingen na verloop van tijd verstoppen. Daarnaast kan hard water het verwarmingselement van je toestellen aantasten, wat zich vertaalt in hogere energiefacturen en kapotte apparaten. Die scenario’s kan je gelukkig vermijden met een waterontharder.
Waterhardheid wordt uitgedrukt in Franse of Duitse graden. We spreken van hard water vanaf een hardheid van 22 Franse graden of 12 Duitse graden. Benieuwd hoe het gesteld is met het water in jouw gemeente? Je kan de gegevens in kwestie opvragen via je watermaatschappij.
Hoe werkt een waterontharder?
In een waterontharder zit een filter met harskorreltjes (de harskolom) die kalk en magnesium uit het water halen door ionenwisseling. Dat wil zeggen dat wanneer het water voorbij de korreltjes stroomt, de kalk in het water zich eraan vastbindt. Na verloop van tijd raakt de hars echter verzadigd en wordt de kalk niet meer opgenomen. Door de waterontharder te spoelen met pekel (zoutwater) reinig of regenereer je de hars, zodat het toestel opnieuw kalk kan opnemen.
Onthardingszout kiezen: laat je niet leiden door de vorm
Wanneer je op zoek gaat naar onthardingszout, zal je al snel merken dat er verschillende vormen beschikbaar zijn: tabletten, kristallen en blokken. Maar welk zout kies je nu het best voor je waterontharder? Onze tip: laat je niet te hard leiden door de vorm van het zout, maar eerder door de kwaliteit. Die hangt af van de zuiverheid en hardheid van het zout en of er al dan niet additieven en zoutstof in zit.
Zo voldoen alle onthardingszouten van het bekende en Belgische SOFT-SEL®-gamma aan de Europese norm 973 type A, wat de hoogst mogelijke zuiverheidsklasse is. Met andere woorden: SOFT-SEL® onthardingszout is zout van voedingskwaliteit en dus perfect geschikt voor het ontharden van drinkbaar water. Zowel de tabletten als de kristallen.
Wat is dan het nut van onthardingszout in verschillende vormen, vraag je je wellicht af? Simpel, veel consumenten verkiezen tabletten enkel en alleen omwille van ... de vorm. Maar de vorm van het zout heeft eigenlijk geen enkele invloed op het verbruik ervan. Je ontharder zal bijvoorbeeld niet meer zout verbruiken indien je kiest voor kristallen in plaats van tabletten. Zout lost op in water tot het verzadigingspunt is bereikt en dat is voor elk type zout gelijk – zo’n 360 gram per liter water.
Ga voor prijs-kwaliteit
Als je voor de optimale prijs-kwaliteit wilt gaan, kunnen de specialisten van Zout.be je SOFT-SEL® CRYSTALS warm aanbevelen. Deze zoutkristallen zijn iets goedkoper, maar kwalitatief evenwaardig aan zouttabletten. Een echte aanrader dus. Er bestaat trouwens ook onthardingszout dat kan gebruikt worden als vaatwaszout of zwembadzout. Erg nuttig!
Via het handig overzicht hieronder kan je snel bepalen welk onthardingszout het meest geschikt is voor jouw situatie. Heb je nog vragen? Stuur een mail naar klantenservice@zoutvoordeel.nl of een bericht via de live chat. We helpen je graag verder.
Bijkomende tips bij het gebruik van onthardingszout
Al wie onthardingszout gebruikt, heeft ten slotte baat bij deze drie tips:
- Meng in de zoutbak liever geen verschillende types zout door elkaar.
- Controleer altijd vooraf of er een bepaald type zout is voorgeschreven voor jouw waterontharder.
- Voeg regelmatig SOFT-SEL® RESIN CLEANER toe aan de zoutbak om ijzer- en mineraalresten te verwijderen en de ontwikkeling van ongewenste micro-organismen te voorkomen.